HomeHulp in de keuken Vanillemerg uit een vanillestokje halen

Vanillemerg uit een vanillestokje halen

Posted in : Hulp in de keuken on by : admin Tags: , ,

Vanillemerg.

Vanille is een smaakstof die komt uit de vruchten van de klimorchidee. Deze vruchten worden verhit en gedroogd waardoor ze er zwart en glimmend uitzien (het vanillestokje). Vanillestokjes

In deze gedroogde vruchten zitten kleine zaadjes genaamd het vanillemerg. Het stokje en het merg worden gebruikt om een vanillesmaak aan het gerecht toe te voegen. De sterkste smaak krijg je wanneer je het merg uit het stokje haalt en dit toevoegt aan je ingrediƫnten.

Hoe haal je het merg uit het vanillestokje?

Plaats een vanillestokje op een snijplak of bord en snijd het stokje in de lengte open met een scherp mes.Opensnijden van een vanillestokje

Vouw vervolgens het stokje open. Je ziet binnenin het stokje allemaal kleine zwarte zaadjes. Neem nu een kleine lepel of een bot mes en schraap het vanillemerg (de kleine zwarte zaadjes) eruit. Je zult ongeveer een mespuntje merg uit het vanillestokje halen. Dit lijkt weinig, maar is meer dan genoeg voor een heerlijke vanillesmaak.

Het vanillestokje

In sommige recepten wordt niet alleen het vanillemerg gebruikt, maar ook het vanillestokje zelf. Ook wanneer je het merg eruit hebt gehaald, kun je het stokje aan je ingrediƫnten toevoegen voor een extra vanillesmaak. Nadat het vanillestokje zijn aroma heeft afgegeven, dien je het wel weer uit het mengsel te halen. Het vanillestokje zelf kun je namelijk niet opeten (het vanillemerg wel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *